Energibyggnader

Batteri för solceller

Bli mer självförsörjande på el och köp el när det är som billigast och inte när det är som dyrast. 

Skaffa batterier för solceller

Batteri för solceller används för att lagra överskottet av elen som har producerats av solcellerna. Med hjälp av ett batteri så kan du använda din solel när det är mörkt ute och när dina solceller inte producerar någon el. När elpriset är högt så kan det vara lönsamt att använda den lagrade solelen som finns i batteriet. 

Med hjälp av ett solcellsbatteri så kan huset bli självförsörjande under sommaren, eftersom solcellerna producerar ett överskott av el som kan lagras i batteriet och användas när solpanelerna inte får något solljus på sig. 

Batterier för solcellsanläggningar har blivit allt mer lönsammare. Priset på el är dyrare på dagtid jämfört med på natten och med hjälp av ett batteri så kan man köpa elen på natten och sälja elen på dagtid när elen är som dyrast. 

När du beställer ett batteri i samma tillfälle som din solcellsanläggning så får du skatteavdrag på 48,50 procent för grön teknik på både växelriktaren för solcellsanläggningen och solcellsbatteriet. Du slipper även betala två separata installationskostnader.

Hybrid växelriktare

Tidigare så var växelriktaren inbyggd i batteriet eller så hade batteriet en separat växelriktare eller som medförde att man behövde två växelriktare om man hade en solcellsanläggning. Idag finns det något som heter hybrid växelriktare och då behöver man inte en separat växelriktare för batterier, utan då kan man använda samma växelriktare för både solcellsanläggningen och även batteriet.

Fördelar med solcellsbatteri

Den stora fördelen med ett solcellsbatteri är att du kan spara en hel del pengar på det. Om du inte har ett batteri så kommer all din överskottsel att säljas vidare till elnätet och då får du en liten ersättning för det. Vill du sedan köpa in el, så betalar du mycket mer för den inköpta elen jämfört med för den elen som du sålt. 

Med ett batteri så kan överskottet av solel lagras och användas när man inte har någon produktion av solel.  Om du har en elbil som behöver laddas under natten är batterier ett självklart val för dig. 

Vill du veta mer om batterier, så kan du kontakta oss för en gratis konsultation så hjälper våra solrådgivare dig med att titta närmare på vilket batteri som är bäst för just dig.

Vanliga frågor om solcellsbatterier

Funderar du fortfarande på om du ska ha ett batteri för dina solceller. Nedan hoppas vi att du hittar svar på dina frågor.

Hur vet jag hur stort solcellsbatteri jag ska ha?

Batteriets lagringsutrymme bör vara mindre än din solcellsanläggningskapacitet, eftersom att du även kommer använda solel för egen förbrukning och inte ladda allt i ett batteri. Det är inte bra att välja ett batteri som är för stort, eftersom att det är dyrare och batteriet kommer sällan att vara fulladdad. Våra solcells rådgivare hjälper dig med att välja rätt storlek för just din solcellsanläggning.

Hur funkar det gröna skatteavdraget när jag köper solceller med batteri?

Det är väldigt smart att köpa ett batteri samtidigt som man köper solceller. 

Om du endast köper en solcellsanläggning så ingår detta i solcellspaketet:

  • Solpaneler 
  • Växelriktare
  • Takfästen och kablar
  • Installationen 

I solcellspaketet så kan du få 19,40 % skattereduktion för grön teknik på arbetskostnaden och materialkostnaderna. Om du istället köper ett batteri samtidigt som dina solceller så räknas växelriktaren som tillhörande till batteriet och då kan du få 48,50% skattereduktion på arbetskostnaden och materialkostnaden för även växelriktaren istället för att endast få 19,40 % på växelriktaren.

 

Vi hjälper dig med att välja rätt batteri för dina solceller

Våra projektledare hjälper dig med att hitta rätt batteri utifrån dina förutsättningar.